{ "title": "Salçalı Antrikot", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-antrikot.JPG", "date": "20.01.2024 11:08:03", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Salçalı Antrikot, antrikot dana etinin en lezzetli ve en yumuşak yerlerinden çıkarılarak elde edilir. Antrikotun içinde yağ olması etin yumuşak olmasında oldukça etkilidir. Antrikot, bir parmak kalınlığını geçmeyecek şekilde dilimlenmiş ve kesinlikle dövülmemiş olmalıdır. Kasaplardan ya da marketlerden satın alırken bu detaylara mutlaka dikkat edilmelidir. Antrikotu kimi tavada, kimi ızgarada kimi de fırında pişirerek tüketir. Ancak mükemmel bir antrikot pişirmek için bazı önemli püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi etin önce mühürlenmesidir. Antrikot fırında bile pişecek olsa bile önce tavada mühürlenmelive daha sonra fırınlanmalıdır. Eti mühürlemek için kullanılacak tavanın döküm veya kalın teflon tava olması çok önemlidir. Antrikot eti pişirilirken tavanın çok kızgın olması gerekir. Antrikot tavaya dizilirken aralarında mutlaka boşluklar bırakılmalıdır. Aksi takdirde etler suyunu bırakacağı için mühürleme işlemi istenilen şekilde yapılamaz. Salçalı antrikot akşam yemeği için tercih edilecek leziz yemeklerden bir tanesidir. Davet sofralarında rahatlıkla sunulabilir. Yanında patates püresi ya da pirinç pilavı ile servis yapılabilir.

Salçalı Antrikot İçin Gerekli Malzemeleri
Salçalı Antrikot Nasıl Yapılır?

Salçalı antrikot pişirmeye başlamadan önce etlerin en az 1 saat kadar marine edilmesi gerekir. Bunun için dana etleri bir kâseye alınır. Kâse içerisine sarımsaklar rendelenir. 1 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, karabiber ve defne yaprağı da ilave edilerek etler iyice harmanlanır. Daha sonra etlerin marine olması için kâsenin üzeri streçlenerek oda sıcaklığında bekletilmesi gerekir. Etlerin soslama işlemimi tamamlandıktan sonra mühürleme işlemi için kullanılacak olan tava ocağa alınır. Boş tava üzerinden duman çıkarana kadar ısıtılır. Daha sonra 1 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye dökülerek yağın da aynı şekilde kızması sağlanır. Tüm bu aşamalardan sonra etler mühürlenmek için tavaya alınır. İyice kızdırılan tava içerisine alınan etler yaklaşık bir dakika kadar üzerinde incecik bir kabuklanma olacak şekilde tavada tutulmalıdır. Ardından diğer yüzü çevrilen etin alt kısmı da bir dakika kadar tavada tutulmalıdır. Etler tavaya bırakıldıktan sonra etin her iki tarafının da hızlı bir şekilde çevrilmesi etin suyunun içinde kalmasını sağlar. Bu da etin yumuşak olarak pişmesini sağlar. Etlerin pişme esnasında çevrilmesi kesinlikle çatal batırılarak yapılmamalıdır. Bu durum etlerin içerisindeki suyun dışarı çıkarak tavaya akmasına ve etlerin sertleşmesine neden olur. Eti çevirme işleminde mutlaka bir tutacak yardımıyla yapılmalıdır. Daha sonra mühürlenen etler fırın tepsisine alınır. O esnada salçalı sos hazırlığı yapılır. Bunun için küçük bir tavada biber salçası tereyağda 1-2 dakika kadar kavrulur. Üzerine kaynamış su ilave edilerek kıvamlı bir sos elde edilir. Hazırlanan sos fırın tepsisine alınmış antrikotların üzerine boca edilir. Salçalı antrikot önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir. Antrikotu az pişmiş sevenler 5-6 dakika, orta pişmiş sevenler 7-8 dakika, çok pişmiş sevenler ise 10-12 dakika kadar fırında pişirmelidir. Fırından çıkarılan salçalı antrikot servis tabağına alınarak sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }