{ "title": "Salçalı Biftek", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-biftek.jpg", "date": "19.01.2024 02:47:01", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Salçalı Biftek; Sofralarımızın vazgeçilmez ve lezzet katan yiyeceklerden biri kuşkusuz ettir. Dilimlenmiş et çeşitlerinden biri olan bifteği sulu ve yumuşak kurutmadan pişirmenin bazı püf noktalarına vardır ve iyi bir biftek yemek için bu hususa dikkat etmek gerekir. Pişirme şeklini tarif etmeden önce kasaptan et satın alırken ne istediğinizi bilmelisiniz. Et satın alırken, ızgaralık etler olan kontrfile, antrikot, pirzola ya da bonfile gibi yağsız etleri tercih edin. Dilimlenmiş dana etini (Biftek) asla kasabınıza dövdürmeyin. Bu işlem etin bütün suyunu salmasına ve sertleşmesine neden olacaktır. Dövmek yerine kasabınızdan sizin için uygun incelikte dilimlemesini isteyiniz. Et kızartmak için en uygun tavalar günümüzde döküm tavalardır. Isıyı her tarafa eşit ve dengeli bir biçimde dağıtan döküm tavalar kullanıldıkça ete kendine has ayrı bir aroma vermektedir. Döküm tavanız yoksa kalın tabanlı çelik bir tavada kullanabilirsiniz.

Salçalı Biftek İçin Malzemeleri
Sosu için Malzemeleri
Salçalı Biftek Nasıl Yapılır?

Bifteği kızartmadan, 30-35 dakika önce dolaptan çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Biftekleri pişirirken kendi yağını (Kuyruk yağı) kullanın. Tavayı ateşte, üzerinden dumanlar çıkıncaya kadar iyice ısıtın. Bifteği iyi bir şekilde mühürlemek için tavanın yeterli sıcaklık da olması önemlidir, aksi takdirde et suyunu salacak ve tüm lezzetini kaybetmesine neden olacaktır. Isınmış kızgın tavaya biftekleri dikkatli şekilde yerleştirin.

Mühürlemek için yüzlerini kızartarak şekerlenmesini sağlayın. Bunu hızlı şekilde yaparak etin kendi suyunu salmadan içinde tutmuş olacaksınız. Biftek kızartılırken genelde yapılmaması gereken çatal ve bıçak gibi aletlerle etin içinin de pişmesi gayesiyle açılan delikler, bunu asla yapmayın. Etlerin kendi suyunun içine hapsedilmesiyle pişmesi ayrı bir lezzet vermektedir. Etin fazla pişirilmesi sertleşmesine ve lezzetinin kaybolmasına neden olmaktadır. Parmağınızı bifteğe bastırdığınızda esneme çok fazla değilse ya da içe doğru geçmiyorsa fazla pişmiş demektir. Tavadan almadan üzerine bastırarak damak zevkinize göre pişme derecesini ayarlayabilirsiniz. Bifteği damak zevkinize göre kızarttıktan sonra, servis esnasında sulanmaması için üzerine alüminyum folyo ile kapatarak en az 4-5 dakika dinlendirmenizi tavsiye ederiz.

Sosun Nasıl Yapılır?

Tavadan biftekleri alın. Tavada geriye kalan yağ miktarı (Nitekim kendi yağında hazırlanan sos daha lezzetli olacaktır.) az ise bir miktar zeytinyağı ilave ederek salçalı sosu hazırlayalım. Biber ve domates salçasını bir kaba alarak üzerine yarım çay bardağı su ilave edip hafif inceltelim ve hafif ılımış olan tavadaki yağın üzerine dökelim 5-10 dakika kızarttıktan sonra kekik, karabiber ve istenirse tuz ekleyerek ocaktan alalım. Servis tabaklarına aldığımız etlerin üzerine arzu ettiğiniz kadar döküp servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }