{ "title": "Salçalı Ekşili Köfte", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-eksili-kofte.jpg", "date": "20.01.2024 03:05:16", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Salçalı ekşili köfte: Genellikle İç Anadolu ve Doğu bölgelerimizde bolca tüketilen bir lezzettir. Özellikle Antep gibi bazı illerimizde salçalı sulu köfte fazlasıyla tüketilmektedir. Birçok ilde düğün yemeklerinin başında gelmektedir. Herkes evlerinde sulu köfte yapıp tüketmektedir. Fakat salçalı ekşili köfte bildiğimiz sulu köftelerden biraz farklıdır. Bir çoğumuz severek tüketirken bir çoğumuzda daha önce hiç tatmamış olabilir. Hiç tatmamış olanlar çok fazla şey kaybetmiş sayılmaktadırlar. Çünkü salçalı ekşili köfteyi tadınca vazgeçemeyeceğiniz lezzetler arasında yer alacaktır. Hazırlanışı biraz zahmetli fakat oldukça doyurucu bu lezzeti hazırlayıp misafirleriniz için iyi bir başlangıç veya ana yemek olarak da sunum yapabilirsiniz. Üstelik kıyma ile hazırlanan bu enfes lezzet çocuklarımız içinde besleyici bir yemektir. Bugün ne pişirsem diye düşünen ev hanımları içinde iyi bir alternatiftir. Daha önce hiç yapmayıp fakat merak ediyorsanız sizlerle paylaştığım bu enfes yemeğin tarifi yapabilirsiniz.

Salçalı ekşili köfte için gerekli malzemeler
Köftesi için
Salçalı Ekşili Köfte Sosu için
Salçalı Ekşili Köfte Nasıl Yapılır?

Salçalı ekşili köfte hazırlamaya ilk olarak kemikli eti haşlayarak başlıyoruz. Büyük boy bir düdüklünün içerisine kemikli etleri koyup tuzunu ilave ediyoruz. Daha sonra bol miktarda su ilave edip haşlamaya bırakıyoruz. Daha sonra köfteyi hazırlamaya başlıyoruz. Öncelikle köftelik bulguru derin tepsinin içerisine koyup yaklaşık 1 su bardağı kadar sıcak suyla ıslatıyoruz. Ardından tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve salçayı ekleyip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unu ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurma esnasında yanımıza bir kâse soğuk su alıyoruz köfte kıvam alıncaya kadar elimizi soğuk suya batırarak yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz köfteden misket büyüklüğünde parçalar kopartarak avuç içimizde yuvarlıyoruz. Yuvarladığımız köfteleri tepsiye dizip bir kenara alıyoruz.

Düdüklüde haşlanan kemik etin suyunu derin bir tencereye süzüp etleri kemiklerinden didikleyerek ayırıyoruz. Ardından tencereye süzdüğümüz et suyuna bir miktar sıcak su ilave edip tekrar kaynayınca hazırladığımız köfteleri, didiklediğimiz eti ve haşlanmış nohudu içerisine ekliyoruz. Köfteler haşlanıncaya kadar biz sosunu hazırlayabiliriz.

Sosu için derin bir tavanın içerisine küp-küp doğradığımız kuru soğanları, sıvı yağı ve tereyağı ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra ince ince kıydığımız sarımsak, kuru nane, biber salçası, domates salçası ve pul biber ekleyip iyice kavuruyoruz. Ardından limon suyunu ve sumağı ekleyip yaklaşık 15 dakika haşlanan köftenin içerisine ekliyoruz. Daha sonra salçalı ekşili köftenin tadına bakarak tuz ve ekşisinin yeterli olup olmadığını kontrol ederek damak zevkimize göre ilave ediyoruz. Hazırlamış olduğumuz salçalı ekşili köfteyi şık birer kaselere koyarak servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }