{ "title": "Salçalı Erişte", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-eriste.jpg", "date": "20.01.2024 07:04:58", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Salçalı Erişte; Özellikle kış aylarında soğuk olan havalarda lezzetle yiyebileceğiniz bir yemektir. Hele bir de erişteleri kendi yaptığınız taze hamurdan yaparak kullanmak çok da faydalıdır. Güzel bir erişte yemeği için evde yapılacak taze eriştelerden yanayımdır. Çok basit ve kolay olan evde erişte yapımını sizlere anlatarak salçalı erişte yemeği yapmak istiyorum. Beş kilo un on beş adet yumurta bir kilo su, yarım kilo süt ve bir fincan kadar tuz hazırlanarak eriştenin hamuru yoğurularak hazırlanır. İstenilen incelikte açıldıktan sonra belirlediğiniz boyutlarda doğranarak güneşte kurutulur. Kuruma işlemi ile ev yapımı erişteleriniz hazır hale gelir. Artık dilediğiniz zaman dilediğiniz şekilde salçalı erişte yemeğini taze yapılmış ev eriştesi ile yapabilirsiniz.

Salçalı erişte malzemeleri
İçerik olarak az bir malzemeye ihtiyaç duyduğunuz bu yemeği tamda bu yüzden erişterinin taze olarak ev yapımı olmasını istedim. Hem lezzeti hem de besleyiciliği daha yüksek olur.

Salçalı erişte nasıl yapılır?

Öncelikle yemeğimiz için bir miktar suyu ketle ile kaynatmanız gerekiyor. Ağzı dolu olacak şekilde kaynatılan su tencere içerisine ocağa alınır. Böylelikle zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Tenceredeki su ocakta da kaynadıktan sonra içerisine erişteler eklenerek haşlamaya bırakılır. Haşlanan erişteler daha sonra bir süzgeç yardımı ile suyundan ayrılır ve biraz üzerine soğuk su dökülerek birbirine yapışması engellenir. Ayrıca dilerseniz tencerede haşlanırken içerisine bir miktar sıvı yağda dökerek yapışmasını engelleyebilirsiniz. Erişteler süzgeçte beklerken biz bir tencere içerisine tereyağını koyup ocakta erittikten sonra içerisine biber salçası konularak özleşinceye kadar karıştırılır. Salça eriyip yağ ile birleştiğinde içerisine domates salçası da ilave edilerek bir kenarda süzgeçte beklettiğimiz erişteler de ilave edilerek karıştırılır. Üzerine tuzu da atıldıktan sonra dilerseniz baharat kullanarak lezzetini genişletebilirsiniz. Bu arada ben karabiber ve kuru nane kullanmayı çok severim. Ben salçalı eriştemi hep bu baharatlar ile yaparım en son geniş bir borcam içerisine hazır olan salçalı erişte boşaltılarak göbek kısmı bir tutam doğranmış maydanoz ile süslendikten sonra salçalı erişte servise hazır demektir.

Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }