{ "title": "Salçalı Makarna Sosu", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-makarna-sosu.jpg", "date": "21.01.2024 12:24:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Salçalı Makarna Sosu, Makarna; Türkçe adını, İtalyancada maccherone olan sözcükten almaktadır. Un ya da irmiğe yumurta katılarak yapılan ve çeşitli şekillerde dökülen, kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Sos ise Türkçe adının, Fransızca sauce olan sözcükten almaktadır, Latincede ise tuzlu anlamına gelen salsus sözcüğünden gelmektedir. Sos, aşçılıkta ana yemeğin hazırlanmasında lezzetini artırmak ya da yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen yarı katı ya da sıvı haldeki yardımcı görsel yemektir. Soslar tek başına tüketilse de genelde ana yemeğe görsel güzellik katma ve lezzet amacıyla kullanılır. Genelde soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna benzeri yiyeceklere eklenen soslar daha çok katı bileşenler oluşmaktadır. Hazırlanma şekillerine ve gayelerine göre soslar beşamel sosu, soya sosu ya da salata sosu gibi adlarla anılır.

Salçalı Makarna Sosu İçin Malzemeleri
Salçalı Makarna Sosu Nasıl Yapılır?

Spagetti makarnayı kaynar suda yaklaşık 5-10 dakika kadar haşlayın. Suyunu süzdüğünüz makarnayı, arzuya göre az bir miktar zeytinyağıyla harmanladıktan sonra kenarda dinlenmeye bırakın.

Tavsiye; Makarnaların birbirine yapışmaması için tuz ve zeytinyağı ilave ederek haşlayabilirsiniz. Makarnalar sosu içine çekmesi için, süzdükten sonra kesinlikle soğuk sudan geçirmeyin.

Salçalı Makarna Sosu Tarifi; Makarnanın salçalı sosunu hazırlamak için domatesleri ortadan ikiye keserek rendeleyin. Sarımsağı rendeleyin. Fesleğenleri ince olacak biçimde kıyın. Zeytinyağını genişçe bir tavada kızdırın. Rendelenen sarımsakları yakmadan, 1 dakika kadar zeytinyağında soteleyin. Ardından domates salçasını katıp, karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Rendelediğiniz domatesleri üzerine ekleyip hafifçe karıştırarak suyu çekene kadar pişirin. Pişerken, koyulaşan sosu ekleyeceğiniz az bir miktar suyla arzunuza göre sosun kıvamını açın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz ve incecik kıyılmış fesleğeni ekleyerek sosu ocaktan alın.

Tavsiye; Salça soslu makarnayı arzuya göre rendelenmiş kaşar peyniri ile önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5-10 dakika pişirerek de servis edebilir, parmesan peyniri ekleyebilirsiniz.

Servis tabaklarına ya da geniş bir servis kabına aldığınız makarnayı, hazırlanan salçalı sosla harmanlayıp ve servis ediniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }