{ "title": "Salçalı Makarna Sosu", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-makarna-sosu.jpg", "date": "21.01.2024 12:24:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Salçalı Makarna Sosu, Makarna; Türkçe adını, İtalyancada maccherone olan sözcükten almaktadır. Un ya da irmiğe yumurta katılarak yapılan ve çeşitli şekillerde dökülen, kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Sos ise Türkçe adının, Fransızca sauce olan sözcükten almaktadır, Latincede ise tuzlu anlamına gelen salsus sözcüğünden gelmektedir. Sos, aşçılıkta ana yemeğin hazırlanmasında lezzetini artırmak ya da yemeğin servisi sırasında üzerine dökülen yarı katı ya da sıvı haldeki yardımcı görsel yemektir. Soslar tek başına tüketilse de genelde ana yemeğe görsel güzellik katma ve lezzet amacıyla kullanılır. Genelde soslar sıvı bileşenler içerirken, makarna benzeri yiyeceklere eklenen soslar daha çok katı bileşenler oluşmaktadır. Hazırlanma şekillerine ve gayelerine göre soslar beşamel sosu, soya sosu ya da salata sosu gibi adlarla anılır.