{ "title": "Salçalı Mantı", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-manti.jpg", "date": "20.01.2024 04:05:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Salçalı mantı, herkes tarafından sevilen yemekler arasındadır. Yöresel olarak farklı tarifleri olsa da mantının üzerine dökülen salçalı sos hiç değişmiyor. Mantıya lezzetini veren salçalı sostur. Yoğurtlu da yoğurtsuz da yapılsa salçalı sos her tarifte var. Ülkemizde Kayseri mutfağına özgü olan mantı hemen her evde yapılır. Yapamayan hanımlarda hazır satılanları alır, evde salçalı sosunu hazırlayarak sunumunu yapar. Sizler için kolayca yapabileceğiniz salçalı mantı tarifi hazırladık. Zorlanmadan yapacağınız mantıyı akşam yemeğine yetişrirebilirsiniz. Hepinize kolay gelsin.

Salçalı mantı için gerekli malzemeler

Hamur malzemeleri
İç malzemeleri
Salçalı sos malzemeleri
Salçalı mantı nasıl yapılır?

Öncelikle mantı hamurunu yoğuralım. Yoğurma kabının içine unu, tuzu, suyu ve yumurtaları kırarak yoğurmaya başlayalım. Eğer hamurun kıvamı çok sert olursa, az daha su ilave edilebilir. Mantı hamuru ne yumuşak ne de sert olmalı. Daha sonra hamuru üzerini örterek dinlenmeye bırakalım. Bu esnada mantının yoğurtlu sosunu hazırlayabilirsiniz. Yoğurda ezilmiş sarımsakları ve tuzu ilave ederek karıştırın. Bunu kenarda bekletin.

Salçalı mantı için iç harcını da önceden hazırlayarak işinizi kolaylaştırın. Kıymanın içine kuru soğanı rendeleyin. Buna biraz tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edin. Maydanozu ince kıyın. Harcı karıştırın, içine birazda su ilave edin. Harcımız hazır artık mantıyı şekillendirebiliriz.

Hamur dinlendikten sonra bezeler halinde açabilirsiniz. Mantı hamuru börek gibi ince açılmadığından, hiç zorlanmazsınız. Açtığınız yufkayı küçük kareler şeklinde kesin. Ortalarına kıymalı iç harcından koyarak, hamurun karşı uçlarını birleştirerek kapatın. Bu klasik mantı şeklidir. İsterseniz hamuru üçgen şekilde de kapabilirsiniz.

Bu esnada büyükçe bir tencerede su kaynatmaya başlayın. İçine biraz da tuz atın. Hazırladığınız mantıları kaynayan suyun içinde pişirin. Fazla karıştırmadan mantının pişmesini bekleyin. Mantılar suyun yüzeyine çıktığında pişmiş demektir. Bunları delikli kevgirle alın. Hepsi pişince üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu dökün ve karıştırın. Üzerine tereyağında kızdırdığınız domates salçası, kırmızı toz biber, karabiber, nane, tuz karışımını dökerek, salçalı mantı servisinizi sıcak olarak yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }