{ "title": "Salçalı Mercimek Çorbası", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-mercimek-corbasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:51:06", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Salçalı mercimek çorbası; Türk mutfağında gelenekselleşmiş bir çorba türüdür. Mercimek çorbası oldukça faydalıdır ve besin değeri yüksektir. Genellikle yemek öncesi insanlar severek tüketmektedir. Salçalı mercimek çorbası yemek öncesi veya ana yemeklerin yanında yemeklerin yanında sevilerek ve beğenilerek tüketilmektedir. Çocuk gelişimi içinde oldukça faydalı olan bir çorba türüdür. Mercimek içeriğinde barındırdığı lif ile sindirime ve bağırsaklara fayda sağlamaktadır. Mercimek içeriğinde bulunan karbon hidrat, bitkisel protein, demir potasyum açısından da çok zengindir.

Salçalı mercimek çorbası için gerekli olan malzemeler
Salçalı mercimek çorbası nasıl yapılır?

Öncelikle mercimeği ve pirinci birbirine karıştırıp iyice yıkıyoruz. Sonrasında yıkanan mercimek ve pirinci düdüklü tencereye koyuyoruz. Sonra soğanı soyarak ve 5-6 parçaya bölerek mercimeğe ilave ediyoruz. Sonra suyunu da ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencerenin altını yakın ve düdüğü çaldıktan sonra 10 dakika kaynamasını sağlayın. Altını kapatın ve dinlenmeye bırakın. Pişen mercimek dinlenirken küçük bir tava içerisinde sıvı yağ ve salçayı kavurun. İçerisine nane, karabiber ve pul biber ekleyin sonra tavanın altını kapatın. Düdüklü tenceredeki mercimek 15- 20 dakika dinlendikten sonra kapağını açın ve karıştırıcı yardımı ile iyice ezin. Mercimek çorbasında pürüz kalmaması mercimek çorbasının püf noktalarından biridir. Çorbada pürüz kalmayana kadar ezildikten sonra gerekirse kevgirden geçirebilirsiniz. Sonra mercimeği düdüklü tencereden orta boy bir tencereye alın ve içerisine salça sıvı yağ nane ve baharat karışımını karıştırarak ilave edin. Sonra çorbanın altını yakın ve kıvamını ayarlayın. Kıvamı koyu ise biraz kaynamış su katarak kıvamını normale getirebilirsiniz. Çorba robottan geçirildikten ve salça karışımı eklendikten sonra tencerenin altını yakarak çorbanın kaynamasını sağlayın. Bu şekilde 15 dakika kaynayan çorbanın altını kapatabilirsiniz. Salçalı mercimek çorbası pişmiştir. Limon eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }