{ "title": "Salçalı Patates", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-patates.jpg", "date": "21.01.2024 12:41:28", "author": "CANSU SİCİMOĞLU", "article": [ { "article": "Salçalı patates; Patates, dış kabuk rengi sarı veya kırmızı olan iç rengi ise beyaz ya da açık sarı olan yumru büyüklüğünde bir sebzedir. Türkiye'nin her ilinde yetiştirilebilir; fakat iç Anadolu bölgesinde daha yaygındır. Buğdayın az yetiştirildiği yerlerde, içindeki nişastadan kaynaklı ekmek yerine de tüketilebilir. Salçalı patates, etli sulu ya da susuz ezme olarak yapılabilir. Patates, içindeki nişasta bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Bu sayede etli, sulu, salçalı patates yaptığımız zaman bu yemek daha kıvamlı olur. Toprak altında yetişir, yenilebilecek boyuta gelir. Toprağın üstünde yeşil bitkisini görebilirsiniz. Çiçeği beyaz ve pembe tonlarındadır. Patates yumrusu hariç diğer ot olan yerleri zehirlidir. Filizlenen yumruların yenilmesi bu yüzden sakıncalıdır. Patates toplamak çok zevklidir. Toprağı bir köstebek gibi eşerek patates hasadı yapılır. Toprağın altından kaç tane patates yumrusu çıkaracağı da sürpriz olur. Bazen bir tane bazen de 4-5 tane çıkabilir. Patatesin birçok yemek çeşidi vardır. Her türlüsünü severek tükettiğimiz bir sebzedir. Çok fazla seçeneği olması açısından patatesi sevmeyen kişi sayısı çok nadirdir.

Salçalı patates malzemeleri
Salçalı patates nasıl yapılır?

Patatesleri soyduktan sonra yıkayalım. Daha sonra süzgece alalım. Kuşbaşı et büyüklüğünde doğrayalım. Soğanları küçük küçük doğrayalım. Domatesi rendeleyelim. Bir tencere içerisine yağı soğanları koyup soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra eti ilave edip tekrar kavuralım. Salçayı ekleyip eritelim. Domatesi ve tuzu ilave edip hep beraber iyice kavuralım. 5 dk sonra patatesleri ekleyelim ardından suyu koyalım. İyice kaynayıp özleşmesi gerekir. Ocaktan almaya 5 dk kala karabiberi serpiştirelim. Ocağın altını kapamadan tadına bakalım özleşmişse tamamdır. Etli salçalı patates yemeğimiz hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }