{ "title": "Salçalı Sos", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-sos.jpg", "date": "21.01.2024 04:36:37", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Salçalı Sos, sıklıkla domates salçası kullanılarak yapılan bir sos çeşididir. Biber salçası kullanıldığı olur fakat domates salçası daha yaygın tercih edilir. Salçalı sosu hazırlanması oldukça kolaydır. Tercihe göre marketlerden satın alınan hazır domates salçası ya da ev yapımı salça kullanılabilir. Daha temiz ve daha sağlıklı olduğu için evde hazırlanan salça sos yapımında daha çok tercih edilir. Evde domates salçasını kendisi yapmak isteyenler için basit yöntemler vardır. Bunun için birkaç püf noktasına dikkat etmek yeterlidir. Bunlardan en önemlisi domates seçimidir. Domates salçasının lezzetini asıl belirleyen kullandığınız domatesin olgunluğu ve lezzetidir. Domatesler, ağustos ayında en güzel zamanlarını geçirir. Küçük ve etli domateslerde su oranı daha az olduğu için genellikle bu tür domatesler tercih edilmelidir. Ayrıca salça yapımında kaya tuzu veya turşuluk tuz olarak bilinen tuz türleri kullanılmalıdır. Bu tuz türleri salçanın bozulmadan daha uzun süre buzdolabında muhafaza edilmesini sağlar. Salça karıştırılırken metal kaşık salçayı sulandırdığı için bunun yerine tahta kaşık tercih edilmelidir. Hazırlanacak olan salçalı sosun içine farklı baharatlar ilave edebilir ve kendi damak tadınıza göre ister acılı ister acısı şekilde hazırlayabilirsiniz. Salçalı sosu hazırlaması oldukça kolaydır. Makarnalar başta olmak üzere et yemeklerinde, kızartmalarda, menemenlerde ve buna benzer birçok yemekte kullanılabilir.

Salçalı Sos İçin Gerekli Malzemeleri
Salçalı Sos Nasıl Yapılır?

Salçalı sos tarifi için gereken malzemelerin önceden hazırlanmasına gerek olmadığı için sos yapımı oldukça kısa sürecektir. Öncelikli olarak zeytinyağı sos tavasına alınarak kızdırılır. Yağ kızdıktan sonra sarımsak rendesi ilave edilerek biraz karıştırılır. Sarımsaklardan hemen sonra sırasıyla pul biber ve kekik ilave edilir. Bu esnada baharatların yanmamasına oldukça dikkat edilmelidir. Daha sonra tavaya domates salçası ilave edilir. Domates salçası birkaç dakika kavrulduktan sonra içerisine su ilave edilir ve sos kaynamaya bırakılır. Sos kaynadıktan sonra içerisine tuz, karabiber ve şeker ilave edilerek ocaktan alınır. Hazırlanan salçalı sos yemeklerde kullanım için hazırdır.

Afiyet Olsun.
" } ] }