{ "title": "Salçalı Yemekler", "image": "https://www.salca.gen.tr/images/salcali-yemekler.jpg", "date": "19.01.2024 12:23:47", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Salçalı yemekler, Türk mutfağında oldukça sık tüketilen yemek tariflerindendir. Çoğu yemeklerimizde salça kullanır ve severek tüketiriz. Salça yemeklere farklı ve güzel bir aroma katarak çok daha lezzetli olmasını sağlar. Pilavlarda, makarnalarda, fırın yemeklerinde, et yemeklerine, tavuk soslarına, sebzeli yemeklere sıklıkla kattığımız ve severek tükettiğimiz bir aroması vardır. Fakat doğru oranda salca miktarını ayarlamak önemlidir. Çünkü salça oranı fazla olursa yemekte ekşi bir tat gelebilir ve bu da yemeğinizin tadını bozmaya ve lezzetini kaybetmesine sebep olur. Bu nedenle doğru miktarı ayarlamak için dikkat etmeli ve yemeklerinizi ona göre yapmalısınız. Şimdi salça ile yapılan ve çok tercih edilen yemek tariflerine bakalım.

Salçalı makarna yapımı için gerekli malzemeler
Salçalı makarna nasıl yapılır?

Salçalı makarna yapımı için ilk olarak makarnayı haşlamak gerekir. Bunun için bir litre kadar su bir tencereye alınır ve ocağa konulur. Altı açılır ve kaynaması beklenir su kaynamaya başlayınca makarna ilave edilir. Makarna yaklaşık on dakika gibi bir süre de pişecektir. Makarna pişerken içerisine bir kaşık yağ ve tuz ilave edin. Yapışmaması için ara ara karıştırın. Makarna pişince süzgece alın ve soğumaya bırakın. Bu sıra da siz salça sosunu hazırlayın. Salça sosu için sıvı yağ ve salçayı bir tencereye alın. Ocağa koyup altını açın ve salçayı iyice kavurun. Salça iyice kavrulunca üzerine yarım çay bardağı su ekleyin ve su kaynayınca hemen makarnayı üzerine ilave edin. Beş dakika kadar karıştırarak kavurun ve ardından ocağı kapatın. Makarnayı servis tabağına alın ve üzerine bir tutam maydanozu ince bir şekilde doğrayıp serpin. Ardından servise hazır, afiyet olsun.

Salçalı tavuk yemeği yapımı için gerekli malzemeler
Salçalı tavuk yemeği nasıl yapılır?

Salçalı tavuk yemeği yapımı için patates, soğan ve sarımsaklar soyulur ve diğer sebzeler ile hepsi yıkanır. Sebzeler dilimlenerek doğranır. Fırın tepsisine yerleştirilir. Ardından tavuk butlarına bıçak ile kesikler atılarak tepsiye yerleştirilir. Sosu için salça sıvıyağ tuz ve baharatlar derin bir kaba alınır ve üzerine bir su bardağı kadar su eklenip iyice çırpılır. Biraz daha sulu olsun isterseniz su miktarı arttırılabilir. Bu sos yemeğin üzerine eklenir ve yemek 180 derece fırına verilir. Kontrollü bir şekilde pişirilir. Yaklaşık bir saat gibi bir sürede pişecektir. Ardından fırından alınarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }