Salça

Salça; yemeklere tat, renk, kıvam ve besin değerini artırmak için, domates, olgun kırmızıbiber, gibi sebzelerin ezilerek suyu çıkarılıp, kaynatıldıktan sonra elde edilen özü, bir tür yemek sosudur. Salça yapımı için, etli, olgun, çok kırmızı ve ince kabuklu domatesler tercih edilir. Salça güneşte veya kaynatılarak yapılır.

Salça Güneşte Yapımı; Domates salçası için çok olgun domatesler suda iyice yıkanır, temizlenir, sapları alındıktan sonra, iri olarak dilimlenir.
Biraz tuz atılıp, küp veya benzeri kaplara konularak kapağı kapatılır. Ara sıra gün aşırı kapağını açıp, mümkünse tahta bir kaşıkla ezilerek karıştırılıp iyice harmanlanması sağlanır. İki gün boyunca böyle bırakılır. Püre haline gelen domates küpten çıkarılıp, kevgirden geçirilir, çekirdek ve kabuklarından ayrılması sağlanır. (Kabuk ve çekirdekler kevgir üzerinde kalmalı) kevgirdeki posayı da iyice sıktıktan sonra, süzülen domates ezmesini bir bez torbaya koyun, bir ızgara üzerinde bir iki gün boyunca bununda iyice süzülmesini sağlayın. Ezme içerisinde bulunan sularda süzüldükten sonra, tepsilere konularak, üzerine tülbent tarzı bir bez örtülür. Direk güneş almayan ancak, sıcak ve havadar bir ortama koyun, burada koyulaşmasını sağlayın günde bir iki defa tahta bir kaşıkla karıştırılması gerekir, karıştırılmadığı takdirde salça üzerinde kabuklaşma oluşacaktır ki bu da istenmeyen bir durumdur. Güneşte iyice koyulaşıp, kıvamını alan salçaya biraz daha tuz (Tuz salçanın ömrünü uzatacaktır.
) ve 100 ml gr zeytinyağı konur, karıştırılır. Bu şekilde bir gece daha bekletildikten sonra çömlek ya da camdan kavanozlara konularak ihtiyaca göre kullanılır.

Kaynatarak Domates Salçası Yapımı: Salça yapımında kullanmak için alınan yaklaşık olarak on kg. Domatesten, bir kilo kadar katkısız, tabii ev salçası çıkar. Domatesleri iyice suyla yıkayıp, saplarını aldıktan sonra küp veya benzeri bir kova içine irice doğrayıp bir gün bekletiriz. Beklemenin sebebi, ekşimesinin sağlanması içindir. Salça bu şekilde daha uzun süre bozulmadan dayanır. Sonraki gün domatesleri büyük delikli kevgirden geçirip, kabuk ve çekirdekleri ayırıyoruz. Domatesin kabuk ve çekirdekleri posa şeklinde kevgirde kalacak. Kevgirdeki posanın suyunu sıkıp atıyoruz. Yoğurt kıvamına gelen domatesleri tencereye alıp kaynatıyoruz. Ara ara karıştırıp, domatesin kaynamasını ve koyulaşmasını bekliyoruz. Domates bir zaman kaynadıktan sonra göz göz olunca tuz ekliyoruz. Bu arada tadını kontrol edip, tuzu eksikse tuz ilave ederiz. Salçanın asıl ömrünü uzatan tuzdur. Bunu unutmamak lazımdır. Yeterince kıvamını alan salçayı, ocaktan indirip, soğumasını bekleriz. Yeterince soğuyan salçayı cam kavanoza koyup, üzerine bir miktar zeytinyağı koyup, Buzdolabında saklıyoruz. Kavanozu kullanmak için açtığınız zaman salçanın küf tutmaması için, salçayı kaşıkla aldıktan sonra üzerini düzeltip, yine zeytinyağı dökelim.

Salça ile İlgili Püf Noktaları

  • Salça pişirirken tahta kaşık kullanmak gerekir. Kaşığın metali salçada sulanma yapar.
  • Salça ocakta yapılıyorsa başında durmak gerekir, çünkü domates kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğu için, tüm mutfağa sıçrar.
  • Salçanın uzun ömürlü olmasını tuz sağlar. Tuz'un da kaya tuzu olması gerekir. İyotlu tuz salçada sulanma yapar.
  • Salçayı temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile koymalı. Bu şekilde yapmak, salçanın hava ile temasını keser ve bozulmayı engeller. Bazı yerlerde salça içine kuru kekik konur Kekik kuvvetli bir antiseptik olması nedeniyle, salçanın uzun ömürlü olmasını sağlar.
  • Olgun domatesin salçası daha lezzetli olur. Dolayısıyla salçalık domatesi yazın sonlarına doğru alıp, onunla salça yapmak gerekir.

19.01.2024 09:44:17
Salça ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Salça Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Salça"
Uzunca bir süredir hazır salça alıyoruz fakat tadı hiç güzel gelmiyor. Bir ara bi köyden satın almıştık ve el yapımı olduğu için çok lezzetli geldi. Evde salça nasıl yapılır veya özel bir ekipman vs. gerekir mi ? Bilgisi olan lütfen yardımcı olsun
Acar . 23.08.2018

Salçalı Bonfile

Salçalı bonfile, çok lezzetli bir yemektir. Özel davetlerinizde, özel günlerde yapabileceğiniz çok basit ama bir o kadarda muhteşem bir lezzettir. Sebze ızga...
Devamını Oku

Salçalı Patates

Salçalı patates; Patates, dış kabuk rengi sarı veya kırmızı olan iç rengi ise beyaz ya da açık sarı olan yumru büyüklüğünde bir sebzedir. Türkiye'nin her ili...
Devamını Oku

Domatesli Salçalı Bulgur Pilavı

Domatesli salçalı bulgur pilavı, genel anlamda mutfaklardaki eşsiz değeri olan bulgurun yerini alacak başka bir besin yoktur. Bulgur ile yapılan yaklaşık say...
Devamını Oku

Salçalı Cevizli Kahvaltılık

Salçalı Cevizli Kahvaltılık, Kahvaltıda keyifle yenilen özellikle de ekmeğe sürülünce diğer tüm lezzetleri geride bırakan çayın vazgeçilmezi salçalı cev...
Devamını Oku

Salçalı Pilav

Salçalı Pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri de pilavdır. Birçok farklı pilav çeşidi bulunmaktadır. Pilav ya bulgur ya da pirinç ile yapılır...
Devamını Oku

Salçalı Et Yemekleri

Salçalı et yemekleri, et, mutlaka tüketilmesi gereken faydalı besin kaynakları arasında yerini almaktadır. Besleyici olduğu için vücudun gereksinim duyduğu e...
Devamını Oku

Makarnaya Salçalı Sos Nasıl Yapılır

Makarnaya salçalı sos nasıl yapılır, makarna hepimizin ve özellikle çocuklarımızın çok sevdiği bir yemektir. Pişirilmesi çok kolay ve kısa sürede yapılabilen...
Devamını Oku

Fırında Salçalı Ekmek

Fırında salçalı ekmek, Fırında salçalı ekmek sabah kahvaltılarında birçok kişi tarafından sevilerek yenmektedir. Sabah kahvaltılarında değişiklik amaçlı yapı...
Devamını Oku

Salçalı Domates Çorbası

Salçalı domates çorbası, kış aylarının vazgeçilmezi olan çorbalar kış aylarında insanların hem içlerini ısıtır hem sağlık açısından fayda sağlar. Yemek önces...
Devamını Oku

Salçalı Dana Biftek

Salçalı dana biftek, çok özel ve leziz bir tattır. Salçalı dana bifteğin de en önemli olan pişirme tekniğidir. Dana bifteği normalde de çok lezzetlidir fakat...
Devamını Oku

Salçalı Yemekler

Salçalı yemekler, Türk mutfağında oldukça sık tüketilen yemek tariflerindendir. Çoğu yemeklerimizde salça kullanır ve severek tüketiriz. Salça yemeklere fark...
Devamını Oku

Salçalı Makarna

Salçalı makarna, Makarna deyince hepimizin aklına öğrenci evleri geliyor. Ancak sadece öğrenci evlerinde değil makarna herkesin evinde pişen ve genç ya da ya...
Devamını Oku

Salçalı Sosis

Salçalı sosis, Kahvaltı günün en güzel öğünüdür. Klasik kahvaltı dışında daha bol çeşitli kahvaltılar da benim favorilerim arasındadır. Kahvaltı için peynir ...
Devamını Oku

Salçalı Tost

Salçalı Tost, genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilir. Özellikle çalışan kişiler için sabah kahvaltı hazırlamak biraz zahmetli olduğu için tost d...
Devamını Oku

Salçalı Makarna Kaç Kalori?

Salçalı makarna kaç kalori; makarna herkesin sevdiği ve diğer yapan kişilerin bile dayanamadığı, ara kaçamaklarda tükettiği bir besin ve yemektir. Bir de üze...
Devamını Oku

Salçalı Ekmek

Salçalı Ekmek, lezzet olarak çok farklı bir tatta olan salçalı ekmeği kendiniz hamur yaparak hazırlayabileceğiniz gibi, aynı zamanda evdeki kalan ekmeklerini...
Devamını Oku

Düdüklüde Salçalı Biftek

Düdüklüde salçalı biftek: Düdüklüde salçalı biftek, harikulade bir tat dayanılmaz bir lezzettir. Mutlaka yapmanızı tavsiye ederiz. Biftek tadı kırmızı et tat...
Devamını Oku

Salçalı Şehriye Çorbası

Salçalı şehriye çorbası, birçok hastalığa iyi gelen çorba türleri kış aylarında ve yazın tüketilebilir özelliğine sahiptir. Sağlıklı olan insanlar düzenli ol...
Devamını Oku

Domatesli Salçalı Makarna

Domatesli salçalı makarna, lezzetli makarna tariflerinden birisidir. Makarna için domates ve salça ile hazırlayacağınız sosla güzel bir öğün geçirebilirsiniz...
Devamını Oku

Salçalı Kurabiye

Salçalı kurabiye: diğer kurabiye çeşitlerine göre çok daha sıra dışıdır. Fakat lezzet olarak oldukça leziz bir tada sahiptir. Alışılmamış görünümü kişilerde ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Salçalı Ekmek
Düdüklüde Salçalı Biftek
Salçalı Şehriye Çorbası
Domatesli Salçalı Makarna
Salçalı Kurabiye
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024