Salçalı bonfile, çok lezzetli bir yemektir. Özel davetlerinizde, özel günlerde yapabileceğiniz çok basit ama bir o kadarda muhteşem bir lezzettir. Sebze ızgara, patates püresi ya da patlıcan beğendi ile kombine edip, sunumlarınızı çeşitlendirebilirsiniz.
Salçalı bonfile et yemeği sevmeyen çocuklarınızda çok sevecektir. Şimdi tarifimize başlayalım.
- 1 kg bonfile
- 70 gr sıvı yağ
- 20 gr tereyağı
- 2 büyük boy soğan
- 2 büyük boy domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 1.5 bardak su
- 1 adet defne yaprağı
- Taze kekik
- Tuz
Salçalı Bonfile Nasıl Yapılır?
Kasaptan aldığınız bonfileyi ister bütün halde alabilirsiniz ya da orada 12 eşit parçaya kestirebilirsiniz. Et ayıklama işleminde ustayım derseniz, bonfileyi bütün alarak sinirlerini ayıklamak zorunda kalacaksınız. Daha sonra eşit parçalara kendiniz ayırabilirsiniz. Tercih size kalmış. Ayırdığımız parçaları biraz dövmemiz gerekecek. Bunun için öncelikle bir buzdolabı poşeti alıyoruz. İçerisine parçalardan bir tanesini yerleştiriyoruz. İki tarafı da kapalı olacağı için etrafa parça sıçramaz ve de darbeden dolayı bonfilenin yüzeyi zarar görmez. Bu şekilde döverek her parçayı bıçak sırtı inceliğine ve el büyüklüğüne getiriyoruz. Bu işlem bittikten sonra kızartma yapacağımız tavaya sıvı yağı döküyoruz ve biraz kızdırıyoruz. Etlerimizi çok hızlı pişireceğiz. Tavanın büyüklüğüne göre ikişer üçer şekilde etlerin iki tarafını da kızartıyoruz.
Çok hızlı pişireceğiz dememin sebebi fazla kurutmamak.
Salçalı bonfile yemeğimizin ana malzemesi piştikten sonra sonra, soğanları ince ince doğruyoruz ve aynı tavada sotelemeye başlıyoruz. Soğanlar sotelenirken domatesleri kabuksuz bir şekilde doğruyoruz. Soğanların kavrulduğunda domatesleri de ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. 3-4 dk karıştırdıktan sonra salçayı ilave ediyoruz. 5-6 dk böyle karıştırdıktan sonra sıcak su ilave edip sulandırıyoruz. Salçalı bonfile sosumuz hazır. Kızarttığımız etleri tepsiye alıyoruz ve üzerlerine tuz, kekik, defne yaprağı ve ilave ediyoruz. Daha sonra üzerine sosumuzu ilave edip üzerini kapatıyoruz. 180 derecede yarım saat kadar pişirdikten sonra servisini yapabilirsiniz. Fırınlama yapmamızdaki amaç zaten yarı pişmiş olan etlerin sosu çekmesini sağlamak. Büyük bir tavanız var ve daha az porsiyonda salçalı bonfile yapacaksanız, tavada da kaynatarak pişirebilirsiniz. Yani yaptığınız sosun içerisin bonfileleri atabilirsiniz. Bonfile zaten çabuk pişen bir ettir. Yanına patates püresi, pilav, brokoli ya da patlıcan beğendi vererek servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.