Evde pizza sosu nasıl hazırlanır, salçalı mı olmalı?

Ev yapımı pizzanın en önemli unsurlarından biri olan sos, hem salçalı hem de salçasız versiyonlarıyla farklı damak tatlarına hitap ediyor. Pratik salçalı tariften otantik İtalyan usulüne kadar iki farklı teknikle hazırlanan pizza sosları için malzeme listeleri, detaylı yapılış aşamaları ve lezzet ipuçları bu rehberde bir araya geliyor.

19 Kasım 2025

Evde Pizza Sosu Hazırlama Rehberi


Ev yapımı pizza sosu hazırlarken salçalı olup olmaması tamamen kişisel tercihlere bağlıdır. İşte her iki yöntem için detaylı açıklamalar:

Salçalı Pizza Sosu

Geleneksel İtalyan pizzalarında genellikle salça kullanılmaz, ancak Türk damak tadına uygun, pratik ve lezzetli bir seçenektir.

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı şeker (isteğe bağlı, asitliği azaltmak için)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:


  • Zeytinyağını bir tavada ısıtın
  • Rendelenmiş sarımsakları 30 saniye kavurun
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika kavurmaya devam edin
  • Sıcak suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın
  • Baharatları ve tuzu ekleyip 5-7 dakika kaynatın
  • Kıvam alana kadar pişirin ve soğumaya bırakın

Salçasız Pizza Sosu


Daha otantik bir İtalyan tadı için tercih edilir.

Malzemeler:

  • 400 gr konserve bütün domates veya taze domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:


  • Domatesleri blendırdan geçirin veya ezerek pürüzsüz hale getirin
  • Zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsakları bir tavada hafifçe kavurun
  • Domates püresini ekleyin
  • Baharatları, tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın
  • Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin
  • Soğuduktan sonra kullanın

Hangi Yöntemi Seçmelisiniz?

  • Salçalı sos daha yoğun ve koyu kıvamlı olur
  • Salçasız sos daha hafif ve taze bir tada sahiptir
  • Salçalı versiyon daha hızlı hazırlanır
  • Salçasız sos geleneksel İtalyan pizzalarına daha yakındır

İpuçları:

  • Sosu bir gün önceden hazırlarsanız lezzetleri daha iyi harmanlanır
  • Konserve domates kullanıyorsanız, yaz domateslerini tercih edin
  • Sosunuzu mutlaka soğuttuktan sonra pizzanıza sürün
  • Kıvamı çok sıvı olursa biraz daha pişirerek koyulaştırabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;